A
ARAHABERİ
Ziyaretçi
Venezuela’da çarşamba gecesi 40 saniye arayla meydana gelen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki iki deprem, ülkenin kuzey bölgelerinde büyük yıkıma yol açtı. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) verilerine göre çok sayıda bina yerle bir olurken, geniş çaplı hasar meydana geldi. Sağlık Bakanı Carlos Alvarado, can kaybının en az 235’e yükseldiğini, yaklaşık 4 bin 300 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bölgede devam eden artçı sarsıntılar ise arama kurtarma çalışmalarını güçleştiriyor. ENKAZ ALTINDA YARDIM ÇIĞLIKLARI Başkent Karakas’ın kuzeyindeki La Guaira eyaletinde, kurtarma ekiplerinin yetersiz kalması nedeniyle çok sayıda kişinin enkaz altında mahsur kaldığı bildirildi. Bölge sakinleri, saatlerce yardım bekleyen genç bir kızın sesini duyduklarını ancak yeterli ekipman olmadığı için müdahale edilemediğini ve kızın yaşamını yitirdiğini aktardı. Aynı bölgede çöken bir binadan üç kişinin sesinin geldiği belirtilirken, mahalle halkı imkânsızlıklar nedeniyle kurtarma yapamadıklarını ifade etti. Karakas’taki Domingo Luciani Hastanesi’nde görevli bir doktor ise enkazdan çıkarılan çocukların bazılarının ambulanslarla tek başına getirildiğini, bazılarının konuşabildiğini, bazılarının ise sadece kimlik bileklikleriyle tespit edilmeye çalışıldığını söyledi. KURTARMA ÇALIŞMALARI YETERSİZ KALDI AFP’ye konuşan bir kurtarma görevlisi, eğitimli personel eksikliği ve teknik imkânsızlıklar nedeniyle çalışmaların son derece zor şartlarda yürütüldüğünü belirtti. Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez’in afet bölgesi ilan edilen La Guaira’yı ziyaret ettiği sırada, kentte bazı bölgelerde yağmalama olaylarının yaşandığı da AFP muhabirleri tarafından kaydedildi. Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin Venezuela Direktörü Nicole Kast ise durumu “felaket” olarak nitelendirerek acil uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu vurguladı. DÜNYADAN YARDIM SEFERBERLİĞİ Depremlerin ardından çok sayıda ülke İsviçre, İspanya, Fransa, Portekiz ve Meksika arama kurtarma ekiplerini bölgeye gönderme kararı aldı. ABD ise iki savaş gemisi, nakliye uçakları ve helikopterlerin yanı sıra 150 milyon dolarlık yardım paketi açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, müdahalenin “kapsamlı, hızlı ve etkili” olacağını söyledi. Çin, Hindistan, Brezilya ve İran da yardım teklifinde bulunurken, Papa 14. Leo’nun ilk etapta 100 bin euro yardım gönderdiği bildirildi. “SON 126 YILIN EN GÜÇLÜ DEPREMİ” Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, yaşanan felaket nedeniyle derin üzüntü duyduğunu ifade etti. BM Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher ise depremin Venezuela’nın son 126 yılda yaşadığı en güçlü sarsıntı olduğunu belirterek, toparlanmanın “büyük ölçekli uluslararası dayanışma” gerektireceğini söyledi. SARSINTILAR KOMŞU ÜLKELERDE DE HİSSEDİLDİ Karayip ve Güney Amerika tektonik plakalarının sınırında yer alan Venezuela’daki depremler, komşu ülkelerde de hissedildi. Kolombiya’nın başkenti Bogota’da bazı binalar tedbir amacıyla boşaltılırken, Brezilya’nın kuzeyindeki şehirlerde de sarsıntı kaydedildi. Başkent Karakas’ta ise artçı sarsıntılar nedeniyle çok sayıda kişi geceyi sokaklarda ve araçlarında geçirmek zorunda kaldı. ENKAZ BAŞINDA UMUT BEKLEYİŞİ Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, kızının yaşadığı binanın çöktüğünü öğrenen 60 yaşındaki Rita Gomez’in Karakas’a giderek enkaz başında beklediği görüldü. Ağır iş makinelerinin bölgeye ulaştığını belirten Gomez, “Mahalle halkı büyük dayanışma gösteriyor. Kızımı sağ bulacaklarına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.