A
ARAHABERİ
Ziyaretçi
Amasya’da havuzlarda yetiştirilen ve havyarının kilosu yaklaşık 2 bin dolardan satılan mersin balıkları, Karadeniz’e bırakılmak üzere hazırlanıyor. “Siyah inci” olarak bilinen türden 8 bin balığın bu yıl Karadeniz sularıyla buluşturulacağı bildirildi. Çiple Takip Edilerek Denize Salınacak Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda üretilen balıklar, Karadeniz’e bırakılmadan önce çipleniyor. Üzerlerine takılan çipler sayesinde balıkların hareketleri takip edilebiliyor ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerde yakalanmaları halinde iletişim kurulabiliyor. Anaç Balıklardan Sağım ve Yapay Üretim Uzman ekipler eşliğinde gerçekleştirilen çalışmalarda anaç balıklardan sağım yapılarak yumurtalar elde ediliyor. Yapay dölleme yöntemiyle çoğaltılan yavrular tesiste büyütülüyor ve belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra doğaya salınıyor. Mersin balıklarının 6. yıldan itibaren havyar üretimine başlayabildiği belirtildi. Bu Yıl 30 Bin Balık Doğayla Buluşacak Yetkililer, geçen yıl üretilip büyütülen balıklardan 8 bininin Karadeniz’e bırakılacağını, bu yılki toplam salımın ise 30 bine ulaşacağını ifade etti. Türün sürdürülebilirliği açısından çalışmaların büyük önem taşıdığı vurgulandı. “Neslin Devamı İçin Önemli Bir Çalışma” Sağım programına katılan Amasya Valisi Önder Bakan, mersin balığının değerli bir tür olduğunu belirterek, “Neslin devamı için çok önemli çalışmalar yapılıyor. Balıklar Karadeniz’e bırakılmadan önce çiplenerek takip ediliyor” dedi. Tuna Nehri Vurgusu ve Ekonomik Değer AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek ise mersin balığının bazı bölgelerde azaldığını belirterek, “Tuna Nehri’nde yok olmaya başlayan bu türün Karadeniz’e bırakılması habitatın devamı açısından önemli. Siyah havyarıyla dünyanın en değerli türlerinden biridir” ifadelerini kullandı. Sağım ve üretim programına Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam ile Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Arslan da katıldı.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.