NİLÜFER’DE BEBEKLER İÇİN ERKEN DESTEK DÖNEMİ BAŞLIYOR

A

ARAHABERİ

Ziyaretçi
Bebekler İçin Evde Destek Modeli Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, belediye yöneticileri, meclis üyeleri, paydaş kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Program kapsamında görev yapacak ev ziyaretçileri, hamileliğin 7’nci ayından başlayarak çocuk 1 yaşına gelene kadar ailelerle düzenli olarak bir araya gelecek. Ziyaretlerde anne ve bebeğin sağlığı, doğru beslenme, çocuk gelişimi, ebeveynlik becerileri ve çocukla sağlıklı bağ kurulması gibi konularda rehberlik hizmeti sunulacak. Gerektiğinde aileler sağlık ve sosyal hizmet mekanizmalarına yönlendirilecek. Çocukların gelişimiyle ilgili destek çalışmaları ise 3 yaşına kadar devam edecek. İlk Uygulama Çalı Mahallesi’nde Pilot uygulama olarak Çalı Mahallesi’nde başlayan programın önümüzdeki dönemde Üçevler ve Demirci mahallelerine de yaygınlaştırılması planlanıyor. Projenin temel amacı, çocukların yaşamlarının ilk yıllarında ihtiyaç duydukları desteği sağlayarak gelişimsel eşitsizliklerin önüne geçmek ve aileleri bilinçlendirmek. “Çocuklarımızın Yanında Olacağız” Tanıtım toplantısında konuşan Başkan Şadi Özdemir, Nilüfer’in her zaman kadınlara, çocuklara ve gençlere yönelik sosyal projelerde öncü bir rol üstlendiğini belirtti. Program sayesinde çocukların gelişim süreçlerinin çok erken dönemde takip edileceğini vurgulayan Özdemir, “Bu proje ile çocuklarımızın yaşamına daha anne karnındayken dokunacağız. Eğitimlerini, öğrenme süreçlerini ve sağlık durumlarını takip edeceğiz. Olası eksiklikleri erken dönemde fark ederek gerekli desteği sağlayacağız. Bizler çocuklarımızın sağlıklı büyümesi ve geleceğe güçlü hazırlanması için yanlarında olacağız” dedi. Anne Taksi ve Kreşlerle Destek Zinciri Güçleniyor Nilüfer’in bir kadın kenti olduğunu vurgulayan Başkan Özdemir, kısa süre önce başlatılan Anne Taksi uygulamasının yoğun ilgi gördüğünü hatırlattı. Artan talepler doğrultusunda hizmet kapsamının genişletildiğini belirten Özdemir, “Anne Taksi uygulamasında hedef kitleyi 0-1 yaştan 0-2 yaşa çıkardık, araç kapasitemizi de artırdık. Kreşlerimizle birlikte bu hizmetler birbirini tamamlıyor. Hamilelikten okul çağına kadar ailelerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu. “İlk Bin Gün Hayatı Şekillendiriyor” Toplantıda konuşan Nazlıcan Akcı, insan yaşamındaki en kritik dönemin ilk bin gün olduğuna dikkat çekti. Bu dönemde verilen desteğin çocukların geleceğini doğrudan etkilediğini belirten Akcı, “Evde Erken Çocukluk Öğrenme Programı’nı, bebeğin belediyeden aldığı ilk hizmet olarak tanımlıyoruz. Bugün başlayan bu çalışma, birçok çocuğun hayat yolculuğunda önemli farklar yaratacak” ifadelerini kullandı. Beyin Gelişiminin Yüzde 85’i İlk Üç Yılda Tamamlanıyor Hande Pasin ise erken çocukluk döneminin önemine vurgu yaparak, çocukların beyin gelişiminin yüzde 85’inin ilk üç yılda tamamlandığını söyledi. Programın adındaki “95” rakamının, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sağlıklı bir 3 yaş çocuğunun ortalama boyunu ifade ettiğini anlatan Pasin, erken çocukluk dönemine yapılan yatırımın hem bireysel gelişim hem de toplumsal kalkınma açısından en yüksek getiriyi sağlayan yatırım olduğunu belirtti. Yaz Döneminde Yeni Eğitim Programları Başlıyor Nilüfer95 projesi kapsamında yaz döneminde yeni eğitim ve atölye çalışmaları da hayata geçirilecek. Özellikle kırsal mahallelerde uygulanacak Temel Mesajlar Eğitim Programı ile 0-3 yaş çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyen ebeveynlik uygulamalarına yönelik eğitimler verilecek. “Çocuğunuzla Kitap Okuyun” semineri ve “Benim Resimli Hikayem” ebeveyn-çocuk atölyesiyle başlayacak program, toplam altı farklı seminer ve atölye çalışmasıyla devam edecek. Amaç: Hayata Eşit Başlangıç Nilüfer Belediyesi’nin hayata geçirdiği Nilüfer95 Programı, çocukların yaşamlarının en kritik döneminde ailelere rehberlik ederek sağlıklı gelişimlerini desteklemeyi hedefliyor. Proje, erken çocukluk dönemine yapılan yatırımın önemini ortaya koyarken, çocukların hayata daha eşit ve güçlü başlamalarına katkı sunmayı amaçlıyor.