NATO Zirvesi ASELSAN'ı Umutlandırdı

A

ARAHABERİ

Ziyaretçi
Ankara'nın ev sahipliğinde düzenlenen 36'ncı NATO Zirvesi, transatlantik savunma üretimi ve savunma sanayisine yönelik yatırımların ele alındığı Savunma Sanayii Forumu ile başladı. Zirve kapsamında gerçekleştirilen forumda, müttefik ülkeler arasındaki savunma sanayisi iş birlikleri ve üretim kabiliyetlerinin artırılması gündeme alındı. Foruma katılan Türk savunma sanayisinin önde gelen şirketlerinden ASELSAN'ın Genel Müdürü Ahmet Akyol, zirvenin devam ettiği sırada NTV canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu. "Ankara, NATO 3.0'ın ilan edildiği yer olabilir" NATO'nun yeni dönemi olarak değerlendirilen "NATO 3.0" sürecine dikkat çeken Akyol, Ankara Zirvesi'nin ittifakın geleceği açısından önemli bir dönüm noktası olabileceğini söyledi. Akyol, "Belki Ankara bunun ilan edildiği yer olacak" ifadelerini kullanarak, Türkiye'nin NATO içerisindeki stratejik öneminin giderek arttığını belirtti. Türkiye'nin ittifaka katıldığı dönemde coğrafi konumuyla öne çıktığını hatırlatan Akyol, Soğuk Savaş sonrası dönemde sahip olduğu askeri kapasitenin de bu konuma katkı sağladığını ifade etti. Akyol, Türkiye'nin bugün güçlü bir savunma sanayisine, artan diplomatik etkinliğe ve gelişmiş üretim altyapısına sahip bir ülke olarak NATO içerisindeki ağırlığını artırdığını vurguladı. "ASELSAN'ın NATO'ya katkısı giderek artıyor" ASELSAN'ın 51 yıllık geçmişi boyunca NATO'nun savunma kabiliyetlerine katkı sağlayan önemli şirketlerden biri olduğunu belirten Akyol, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin ASELSAN ziyaretiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akyol, şirketin üretim kapasitesindeki artışa dikkat çekerek, son dönemde önemli bir ivme yakaladıklarını söyledi. ASELSAN'ın bir yıl içerisinde aldığı siparişlerin yüzde 27'sini aynı yıl içinde karşılayabilecek seviyeye ulaştığını belirten Akyol, seri üretim kabiliyetlerinin son iki yılda yüzde 40 arttığını ifade etti. 21 NATO ülkesi ASELSAN ürünlerini kullanıyor Türkiye'nin savunma sanayisinde son yıllarda önemli bir dönüşüm yaşadığını dile getiren Akyol, erken dönemde yapılan yatırımların bugün avantaj sağladığını söyledi. ASELSAN ürünlerinin 21 NATO ülkesi tarafından kullanıldığını aktaran Akyol, şirketin beş NATO ülkesinde fiziksel ofisi bulunduğunu belirtti. Zirve kapsamında birçok ülkenin heyetlerinin ASELSAN'ı ziyaret ettiğini anlatan Akyol, bu temasların yeni iş birliklerinin önünü açacağını kaydetti. Akyol, "Daha büyük iş birliklerine geçeceğimizi öngörüyorum. Yeni iş birliklerinin olacağını söyleyebilirim" dedi. "Ambargolar karşısında daha iyisini yaptık" Türkiye'nin geçmişte savunma sanayisi alanında çeşitli kısıtlamalarla karşılaştığını hatırlatan Akyol, bu süreçlerin yerli ve milli çözümlerin geliştirilmesine katkı sağladığını ifade etti. Türk mühendislerinin karşılaşılan engeller karşısında daha ileri teknolojiler geliştirdiğini belirten Akyol, "Ambargoyu yaşadık, daha iyisini yaptık" değerlendirmesinde bulundu. Akyol, savunma sanayisindeki gelişimin devam eden uzun soluklu bir süreç olduğunu belirterek, tüm sorunların çözüldüğü iddiasında olmadıklarını ancak Türkiye'nin önemli bir yol katettiğini vurguladı.