A
ARAHABERİ
Ziyaretçi
Küresel Sumud Filosu’nun Fransız aktivistlerinden Laetitia Merle, İsrail tarafından alıkonulmalarının ardından yaşananlara ilişkin ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Merle, gözaltı sürecinde aktivistlerin fiziksel şiddet, psikolojik baskı ve insanlık dışı muameleye maruz bırakıldığını iddia etti. “Cinsel saldırı dahil şiddet uygulandı” iddiası Merle, İsrail güçlerinin gözaltı sürecinde aktivistlere yönelik ağır şiddet uyguladığını, bazı vakalarda cinsel saldırı boyutuna varan kötü muamelelerin yaşandığını öne sürdü. Olayların bireysel değil, sistematik bir uygulama olduğunu savundu. “Hamas bağlantısı soruldu, ayrıştırma yapıldı” Aktivist Merle, İsrail askerlerinin kendilerine sürekli olarak “Hamas için çalışıp çalışmadıkları” yönünde sorular yönelttiğini belirtti. Kadın ve erkek aktivistlerin bilinçli şekilde ayrı gruplara ayrıldığını, bu durumun kontrol ve baskıyı artırmak için yapıldığını iddia etti. “Aşağılanma, açlık ve susuzluk içinde bırakıldık” Merle, gözaltı koşullarının son derece ağır olduğunu ifade ederek, aktivistlerin temel ihtiyaçlardan mahrum bırakıldığını söyledi. “Bizleri aşağılamalara maruz bıraktılar, tedaviye, suya ve gıdaya erişimimiz engellendi” diyen Merle, özellikle su dağıtımının yetersizliğine dikkat çekti. “Zorla diz üstü yürütme ve gece baskınları” Aktivist, gece saatlerinde uykularından uyandırıldıklarını ve bazı grupların zorla dizleri üzerinde yürütülerek hapishane içinde dolaştırıldığını iddia etti. Bu uygulamaların psikolojik baskı amacı taşıdığını savundu. “Ben-Gvir önünde slogan dayatması” İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in de sürece dahil olduğunu öne süren Merle, aktivistlere “Yaşasın İsrail” sloganı attırılmak istendiğini söyledi. Kendilerinin bunu reddettiğini belirten Merle, “Özgür Filistin” demesi üzerine tokat yediğini iddia etti. “Su kısıtlandı, şişeler üzerimize atıldı” Merle, gemide ve gözaltı alanında ciddi su sıkıntısı yaşandığını ifade etti. 160 kişi için yalnızca 20 şişe su verildiğini belirten aktivist, su dağıtımının da aşağılayıcı biçimde yapıldığını, şişelerin zaman zaman aktivistlerin üzerine fırlatıldığını söyledi. Bu nedenle bir kişinin bayılma tehlikesi geçirdiğini aktardı. “Plastik mermi ve elektroşok tehdidiyle korkutma” Aktivist, bazı kişilerin konteynerlere zorla götürüldüğünü, bu sırada plastik mermi ve elektroşok cihazı kullanma tehdidinde bulunulduğunu ileri sürdü. Sürecin tamamen korku ve sindirme üzerine kurulduğunu savundu. “Kelepçeler aşırı sıkıldı, bayılma noktasına geldim” Ellerinin arkadan plastik kelepçelerle sıkıca bağlandığını anlatan Merle, acı nedeniyle yardım istediğini ancak kelepçelerin daha da sıkıldığını iddia etti. “Bilincimi kaybetmek üzereydim, arkadaşlarım çığlık atıyordu” diyerek yaşadığı anları aktardı. “Sözde doktor müdahalesi ve kamera kaydı” Merle, bir doktorun müdahale ettiğini ancak bunun gerçek bir sağlık hizmeti olmadığını, sürecin kamera kaydıyla kontrol altında tutulduğunu düşündüğünü ifade etti. Doktorun kısa süre sonra tutum değiştirerek kelepçeyi değiştirdiğini söyledi. “Kimlik ve pasaportlara göre ayrım yapıldı” Aşdod Limanı’na götürüldüklerinde ifadelerinin alındığını belirten Merle, aktivistlerin pasaportlarına göre ayrıştırıldığını iddia etti. Bu sırada iki Türk aktivistin götürüldüğünü, çığlık ve darp sesleri duyduğunu söyledi. “Ulusal marş dinletildi, darp sesleri duyduk” Merle, bazı aktivistlere zorla İsrail ulusal marşının dinletildiğini, ayrıca başka odalarda dövülen kişilerin seslerini duyduklarını öne sürdü. “Kimliğim nedeniyle dışlandım” Fransa’nın güneyinden olduğunu belirten Merle, ten rengi nedeniyle yanlışlıkla Cezayirli sanıldığını ve bu nedenle farklı muamele gördüğünü de iddia etti. Sumud Konvoyunda Libya’da Gözaltılar Öte yandan Mağrib Sumud Heyeti, Libya’nın doğusundaki Sirte girişinde konvoyun öncü grubunda yer alan 10 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınanlar arasında İspanya, Uruguay, Portekiz, Polonya, Tunus, ABD, Arjantin ve İtalya vatandaşlarının bulunduğu belirtildi. Konvoyda yaklaşık 30 ülkeden 200’e yakın aktivistin yer aldığı, öncü grubun gözaltına alınmasının ardından diğer aktivistlerin Sirte yakınlarında bekleme kararı aldığı bildirildi.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.