Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (RTOS), zamanın kritik olduğu uygulamalarda kullanılan bir işletim sistemidir. RTOS, işlemcilerin belirli zaman aralıklarında kesinlikle ve hızlı bir şekilde yanıt vermesini sağlar. Bu, sistemlerin hassas zaman gereksinimlerini karşılamak için idealdir ve genellikle gömülü sistemlerde, otomasyon sistemlerinde, tıbbi cihazlarda, havacılık ve uzay endüstrisinde, araçlarda, endüstriyel üretim hatlarında ve telekomünikasyon ekipmanlarında kullanılır.
RTOS, genellikle küçük bir ayak izine sahiptir ve düşük sistem kaynaklarına ihtiyaç duyar, bu da onları kaynak sınırlı gömülü cihazlarda ideal hale getirir. Ayrıca, RTOS, belirli görevlerin önceliklerini ve zamanlama gereksinimlerini yönetmek için gelişmiş zamanlama özelliklerine sahiptir.
RTOS, genellikle işletim sistemi tarafından sağlanan hizmetler arasında kesintilerin süresini en aza indirme, görevler arasında geçişleri hızlandırma, gerçek zamanlı zamanlama sağlama ve öncelik tabanlı işlemeyi destekleme gibi özelliklere sahiptir. Bu sayede, RTOS, saniyenin altında tepki sürelerine sahip ve kesinlikle belirlenmiş zamanlama gereksinimlerini karşılayabilen uygulamalar için idealdir.
Özetlemek gerekirse, RTOS, gerçek zamanlı uygulamalarda kullanılan ve kesinlikle belirlenmiş zamanlama gereksinimlerini karşılayabilen bir işletim sistemidir. Genellikle gömülü sistemlerde ve zamanın kritik olduğu uygulamalarda kullanılır ve hızlı yanıt süreleri ile güvenilirlik sağlar.